Bassin Maastricht | Het Bassin
90
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-90,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,paspartu_enabled,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

EEN HAVEN MET EEN RIJKE HISTORIE

Wanneer je de binnenhaven van ‘t Bassin aandoet, dan lig je midden in een historisch stukje Maastricht. Via de Maas of de Zuid-Willemsvaart kom je via authentieke sluizen de haven binnenvaren. Een haven met een rijke historie. Het stadsbestuur van Maastricht liet het Bassin in 1824-1826 aanleggen als verbindingspunt met de Zuid-Willemsvaart en het Kanaal Maastricht-Luik. Door het betere transport kreeg de industrialisatie van Maastricht een extra impuls. Vanuit hier verscheepte Petrus Regout zijn beroemde porselein en aardewerk over de hele wereld.

OP 5 MINUTEN AFSTAND VAN HET STADSCENTRUM

Het Bassin was dankzij de ligging aan het water een populaire plek voor industriële ontwikkelingen van Maastricht en de bedrijven die hier lagen groeide uit tot belangrijke ondernemingen. Toen de schepen groter werden, werd het moeilijk om het traject Zuid-Willemsvaart – Bassin – Luik te blijven gebruiken. Om deze reden hebben ze besloten Het Bassin een nieuwe rol te geven als passantenhaven in het Sphinxkwartier in Maastricht.

Langs de haven verrezen een groot aantal gebouwen bedoeld voor transport en opslag. De oude pakhuizen en de mooie werfkelders zijn gelukkig bewaard gebleven. De pakhuizen zijn verbouwd tot woningen en in de opgeknapte werfkelders vind je leuke en lekkere restaurants, galerietjes en heerlijke terrassen. Tussen 1 april en 1 november kun je je boot aanmeren bij één van de 60 ligplaatsen in de haven. Ideaal is dat de jachthaven op slechts 5 minuten lopen ligt van het oude centrum van Maastricht.

MIDDEN IN HET SPHINXKWARTIER 

De binnenhaven Het Bassin ligt midden in het Sphinxkwartier. De haven is namelijk omringd door monumentale aardewerkfabrieken van Sphinx. Gebouwen die nog tot het begin van deze eeuw in gebruik zijn geweest. De gebouwen krijgen nu allemaal een nieuw functie. In de directe omgeving van Het Bassin vind je daarom veel spannende ontwikkelingen. In het Sphinxkwartier ontstaat een nieuw en spannend stukje Maastricht.